Spomenik stanovanjski krizi

Vabilo na otvoritev umetniške intervencije

/četrtek, 19.8.20121 ob 19.00, na Muzejski ploščadi Metelkova/

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na otvoritvi umetniške instalacije in performansu ‘Spomenik stanovanjski krizi’, v izvedbi umetniškega kolektiva Kvadratni meter, v sodelovanju z IŠSP – Inštitutom za študije stanovanj in prostora in Aksiomo – zavodom za sodobne umetnosti Ljubljana. 

Z intervencijo opozarjamo na vseprisotno stanovanjsko stisko.  Dovolj nam je nenehne rasti cen, gradnje stanovanj, ki si jih nikoli ne bomo mogli privoščiti, starih, dotrajanih in neprimernih stanovanj ter nestabilnosti in tesnobe tržnega najema. Stanovanjska kriza še zdaleč ni pokopana, da bi se je lahko spominjali s postavljanjem spomenika. Nasprotno, vedno hujša je.  Spomenik postavljamo kot opomnik, da obstoječe stanovanjsko stanje ni samoumevno in da ga lahko s sistemskimi ukrepi presežemo. Državo pozivamo, da začne voditi dejavno in trajnostno stanovanjsko politiko – da postavi pravico do stanovanja za vse pred kratkoročne interese in dobičke za peščico.

Ob otvoritvi bo potekala strokovna razprava, kako v prihodnje uspešneje reševati stanovanjsko problematiko in kako razviti pravičen in učinkovit sistem trajnostne stanovanjske preskrbe za vse družbene skupine, takšno, ki bo obenem odgovorna tudi do okolja in narave. Gosta razprave bosta dr. Anže Zadel, strokovnjak s področja urbanih politik in dr. Miloš Kosec, arhitekt in publicist. Pogovor bo vodila Maša Hawlina iz IŠSP – Inštituta za študije stanovanj in prostora.

Ob spomeniku bomo premierno predvajali kratek film ‘Kje bomo pa jutri spali?’ (režiser: Rajat Sharma), ki izhaja iz istoimenskega aktivističnega gibanja in stanovanjsko problematiko predstavi s stališča različnih akterjev.

Pridite, veseli vas bomo!

Za dogodek velja PTC pogoj, ki smo ga kot organizatorji dolžni preverjati.

Spomenik stanovanjski krizi, v organizaciji IŠSP – Inštituta za študije stanovanj in prostora, je del Podnebnih akcij Podnebnega programa Mreže za prostor, ki ga sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor iz Sklada za podnebne spremembe. Za predstavljena mnenja so izključno odgovorni nosilci projekta in ne odražajo nujno stališč Ministrstva za okolje in prostor, Eko sklada j.s. ali projektnih partnerjev.