Filmska tura: IZ TAKŠNE SNOVI KOT SANJE

Vabljeni, da se nam pridružite v Ljubljani, Novi Gorici ali Mariboru na ogledu dokumentarnega filma IZ TAKŠNE SNOVI KOT SANJE, o avstrijskih skupnostnih stanovanjskih projektih. Ob filmu se bomo družili in se pogovarjali o možnostih vzpostavljanja tovrstnih projektov v Sloveniji. 

O filmu:

IZ TAKŠNE SNOVI KOT SANJE

Skupnostni stanovanjski projekti v Avstriji med 1975 in 2015

Lotte Schreiber in Michael Rieper / 2019 / Avstrija / 75 min / v nemščini s slovenskimi podnapisi

Kaj ljudi navdihuje pri prevzemanju pobud za samoorganizirano življenje v stanovanjski skupnosti? Kakšni so ideali za tovrstnimi projekti? Kako si zagotovijo financiranje? Kako v praksi delujejo stanovanjske zadruge? Skozi pogovore s stanovalci in soustvarjalci šestih avstrijskih samoupravnih stanovanjskih projektov odpira film različne teme – seznanimo se z načrtovanjem stanovanjskih zadrug, s prednostmi življenja v stanovanjski skupnosti,  z majhnimi in malo večjimi vsakodnevnimi konflikti, ki so del sobivanja, ter z družbeno-politično vlogo tovrstnih projektov.

/ LJUBLJANA

KDAJ: 9. 8. 2021,  ob 20.30 začetek filmske projekcije, druženje od 19.30 dalje

 
Filmski projekciji bo sledil kratek pogovor z režiserjem filma Michaelom Rieperjem.

Pred in po filmski projekciji se bomo družili ob limonadi in keksih ter se pogovarjali o stanovanjskih zadrugah kot možnem odgovoru na vse večje stanovanjske stiske v Ljubljani, o tem, kako se samorganizirati za uresničitev tovrstnih projektov ter kako postati dovolj glasni, da bodo v stanovanjskih zadrugah prepoznali potencial tudi odločevalci na nacionalni ravni ter sprejeli potrebne sistemske spremembe za razvoj stanovanjskega zadružništva.

Ogled filma je brezplačen. A ker je število mest omejeno, vas vabimo k prijavi: https://bit.ly/370z5gn

Filmsko projekcijo prijazno gosti EDO, Filmski festival o mestih, urbanosti in arhitekturi.

/ NOVA GORICA

KDAJ: 9. 9. 2021, ob 19:00
KJE: atrij Mestne občine Nova Gorica, v primeru dežja v dvorani MONG

Filmski projekciji bo sledila javna razprava Skupaj do stanovanja, na kateri se bomo o možnostih razvoja skupnostne stanovanjske preskrbe v Novi Gorici pogovarjali z županom MONG dr. Klemnom Miklavičem in Rokom Ramšakom, iz Zadrugatorja. Razpravo bo povezovala Maša Hawlina, z IŠSP.

/ MARIBOR

KDAJ: 20. 9. 2021, ob 19:00
KJE: Vetrinjski dvor

Po filmski projekciji se bomo s predstavniki stanovanjske zadruge StanKoop pogovarjali o priložnostih in izzivih vzpostavljanja stanovanjskih zadrug v Mariboru.

Filmska tura poteka v sklopu projekta Mesto, skupnost, stanovanja, ki ga sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor.