Mesto, za koga?

Vabimo vas na okroglo mizo z naslovom Mesto, za koga?, ki se bo odvila 12. 10. 2021, ob 18h v Atriju ZRC (Novi trg 2, 1000 Ljubljana).

Ljubljana se razvija kot ostale evropske prestolnice – iz leta v leto je vse bolj urejena in privlačna. Odpirajo se nova kulturna središča, prenavlja se infrastruktura, urejajo se parki in revitalizirajo se degradirani prostori. Na vseh koncih mesta rastejo novi gradbeni projekti in stanovanja. Mestna oblast se veseli novih investitorjev in se trudi ugajati njihovim željam. Z izjemo koronskih časov se tudi prilivi s strani cvetočega turizma iz leta v leto povečujejo. V vseh občinskih strategijah se vneto poudarja dvigovanje kakovosti bivanja za občane.

Kdo bi vsemu temu lahko oporekal?

Na okrogli mizi bomo z gosti prevpraševali trenutno smer mestnih politik, njihovih ciljev in problematike, ki jih puščajo ob strani. – pri čemer bo poseben poudarek namenjen vprašanju stanovanj. Govorili bomo o globalnih trendih urbanega razvoja in o tem, kako se izrisujejo v naših mestih – kako v Ljubljani in kako v Zagrebu – ter kaj pomenijo za vsakdanje življenje občanov. Zakaj se rodijo gibanja kot je LOM – Ljubljana odprto mesto in Pravo na grad ter kaj lahko ta dosežejo? Najbolj pa želimo nasloviti vprašanje, kakšne bi morale biti prioritete mestne politike, da bi mesto lahko bilo mesto za vse?

Gosti razprave bodo:

  • Iva Marčetić, arhitektka, aktivno vključena v gibanja Pravo na grad in lokalne boje, ki so pripeljali do letošnje zmage stranke Možemo v Zagrebu,
  • Klemen Ploštajner, sociolog, ki že leta raziskuje stanovanjsko politiko, aktivno spremlja spremembe v mestu ter se v akademskem delu in znotraj različnih gibanjih nanje odziva,
  • Martin Valinger, urbanist in mladi raziskovalec na Fakulteti za arhitekturo, ki bo tokrat nastopil kot predstavnik LOMa – Ljubljana odprto mesto.


Pogovor bo moderirala Maša Hawlina, sociologinja z Inštituta za študije stanovanj in prostora in zadruge Zadrugator.

Vabljeni!

Dogodek poteka v organizaciji IŠSP – Inštituta za študije stanovanj in prostora, v sklopu projekta Mesto, skupnost, stanovanja, ki ga sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor.

Soorganizator dogodka je knjigarna Azil. Kulturni program knjigarne Azil podpira Javna agencija za knjigo RS.

Prosimo, da ob obisku dogodka upoštevate priporočila NIJZ in takrat veljavne ukrepe.

Foto: Komunal.org