Mesto za vse – Vabilo na okroglo mizo

Vabimo vas na okroglo mizo Mesto za vse?, ki bo 5. decembra 2023, ob 19h v Vurnikovi dvorani Fakultete za arhitekturo.

V Ljubljani se razraščajo nova ‘luksuzna’ stanovanja, ki si jih velika večina ne more privoščiti, medtem ko zmanjkuje prostora za dostopna stanovanja in za produkcijske ter skupnostne prostore. Območje Stolpniške, ki se nahaja na severnem robu Savskega naselja, je eno redkih večjih še nepozidanih zemljišč blizu središča mesta, ki omogoča gradnjo nove soseske in spremljajoče družbene infrastrukture. Trenutno je v lasti Slovenskega državnega holdinga, prihodnost njegovega razvoja pa ostaja predmet politične volje – ali bo zemljišče vendarle preneseno na javni stanovanjski sklad in si na njem lahko obetamo razvoj vključujoče stanovanjske soseske, ali pa se bo razvijalo po meri kapitala.

Na okrogli mizi bomo za izhodišče razprave vzeli prav primer zemljišča ob Stolpniški.  Reflektirali bomo obstoječe prakse zemljiške in stanovanjske politike, se pogovarjali o procesih prostorske segregacije in gentrifikacije ter o tem, kako ustvarjati kakovosten prostor, ki bo gradil na potrebah prebivalcev, prepoznal vrednost obstoječih lokalnih praks in omogočal gradnjo solidarnih skupnosti v urbanih središčih.

Za omizjem se nam bodo pridružili:

  • dr. Klemen Ploštajner, državni sekretar na Ministrstvu za solidarno prihodnost
  • doc. Rok Žnidaršič, podžupan in mestni urbanist Mestne občine Ljubljana
  • Sašo Rink, direktor Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana
  • prof. Anja Planišček, profesorica na Fakulteti za arhitekturo
  • Veronika Tržan, študentka Fakultete za arhitekturo in uporabnica PLACa 

 

Ob okrogli mizi bo na ogled razstava Kaj bomo s Stolpniško?, ki prikazuje proces participativnega načrtovanja in predlog vizije razvoja območja ob Stolpniški ulici.

Vljudno vabljeni!

Vključujoče za soseske solidarnosti, pobuda IŠSP – Inštituta za študije stanovanj in prostora, je del Podnebnih akcij Podnebnega programa Mreže za prostor, ki ga sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo iz Sklada za podnebne spremembe. Za predstavljena mnenja so izključno odgovorni nosilci projekta in ne odražajo nujno stališč Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, Eko sklada j.s. ali projektnih partnerjev.